Wartość oraz sens wina tkwi w jego wyjątkowych aromatach. Odczuwamy je już podczas pierwszych degustacji, a następnie zatapiamy się w jego walorach smakowych. Niestety, może ono sporo stracić przez niewłaściwe przechowywanie. Jak zatem uporać się z tą kwestią? Podpowiadamy.
Gotowy produkt należy w odpowiedni sposób przechowywać. Jest to szalenie ważne, ponieważ ma wpływ na końcowy smak wina. Jeżeli jesteś smakoszem i nie wyobrażasz sobie posiłku bez takich trunków jak Vinho Verde Alvarimho, Cava Semi Seco, Veuve Clicquot, czy też Cava Brut Nature – koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób przechowywać butelki, aby nie straciły one swoich walorów smakowych i aromatycznych.
Przechowywanie wina w lodówce – czy to dobry pomysł?
Butelka znakomitego wina w towarzystwie makreli na jednej półce? To nie brzmi zachęcająco. Najgorszym pomysłem jest włożenie odkorkowanego delikatnego, białego wina do lodówki spożywczej z innymi produktami, które charakteryzują się silnym zapachem. Trunek będzie chłonął woń sera, czy też białej kapusty i nie ma w tym niczego dziwnego! Lepiej nie ryzykować takiego efektu. Jednak należy pamiętać o tym, że dobre wino musi być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, zatem z pozoru lodówka wydaje się być do tego idealna. Jeżeli jesteś koneserem i dość często pijesz wino, postaw na profesjonalną winiarkę. Te nowoczesne propozycje posiadają filtry z aktywowanym węglem, co zapobiegnie przesiąkaniu poszczególnych zapachów.
Jakie wina podawać schłodzone?
Wina powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu. W szczególności dotyczy to białych trunków, choć letnią porą, kiedy na dworze panuje upał warto przyjąć zasadę, że do posiłku wszystkie wina powinny być schłodzone. Okazuje się bowiem, że nawet dziewiętnaście stopni to absolutne maksimum dla ciężkich win czerwonych. Warto również pamiętać o tym, że nawet jeżeli Vinho Verde Alvarimho, Cava Semi Seco, Veuve Clicquot, czy też Cava Brut Nature okażą się zbyt chłodne dla nas albo dla naszych gości – po kilku minutach w kieliszku nabiorą odpowiedniej temperatury, która zachęci do dalszego spożywania trunku. Gorzej wygląda sytuacja w przypadku zbyt ciepłych win, w tej sytuacji nie ma odwrotu. Właśnie dlatego bezpiecznym pomysłem jest zawsze przechowywanie trunków w specjalnych winiarkach, które pomogą również utrzymać ich odpowiednią temperaturę.
Gdzie kupować smaczne wina?
Każdy koneser win doskonale wie o tym, że znaczenie ma to, gdzie zostały one kupione. Kiepskim pomysłem jest stawianie na propozycje ze zwykłych sklepów. W szczególności te wykwintne i drogie propozycje powinny być w odpowiedni sposób przechowywane, co nie jest łatwe dla zwykłego zjadacza chleba. Ponadto w sklepach spożywczych nie ma odpowiednich warunków do tego, aby wina znajdowały się w odpowiedniej pozycji i temperaturze. Właśnie dlatego najlepszą opcją jest postawienie na profesjonalne sklepy, które zajmują się sprzedażą tego typu trunków już od dłuższego czasu. Gdzie je znaleźć? Otóż dobrym pomysłem jest odwiedzenie sklepu internetowego wina.pl. To właśnie tam możesz znaleźć wina z najwyższej półki w bardzo korzystnej cenie. Ponadto zyskujesz pewność, że prosto pod Twoje drzwi trafi produkt pełnowartościowy, który był w odpowiedni sposób przechowywany. Sam transport również jest całkowicie bezpieczny.