Obecnie szybki styl życia powoduje, że coraz więcej ludzi chętnie zamawia jedzenie na wynos. Jest to spowodowane brakiem czasu na samodzielne przyrządzanie posiłku. Niektórzy preferują zamówienie jedzenia razem z dostawą, a niektórzy wchodzą do knajpy i zabierają ze sobą dania na wynos. Bez względu na to w jaki sposób to się odbywa, knajpy/restauracje muszą być wyposażone w właściwe pojemniki, w których będzie możliwe wydanie posiłków. Muszą to być pojemniki szczelne, by w czasie transportu nic z nich nie wypadło/nie wylało się, lecz też powinny być stworzone z materiałów, które podtrzymują ciepło potraw. Nikt nie miałby ochoty jeść zimnego obiadu, a czasem dostawcy muszą objechać dość sporo Konsumentów, zanim zawitają u progu naszych drzwi. Na szczęście branża gastronomiczna jest przygotowana na owego rodzaju sytuacje i każdy dostawca może zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki. Można wskazać na takie rozwiązania jak: papiery gastronomiczne, pojemniki na dania ciepłe czy kartony do pizzy. Poniżej krótkie omówienie:
PAPIERY GASTRONOMICZNE
Można tutaj wskazać na koperty papierowe, papier silikonowy, torebki czy opakowania PAP w rozmaitych rozmiarach, oznacza to wszystko to, co w co można zapakować poszczególne dania. Są świetne przykładowo do zapiekanek, hot dogów, frytek. Generalnie sprawdzają się również w przypadku żywności suchej, jak i tłustej.
POJEMNIKI NA DANIA CIEPŁE
Są szczególnie polecane do wydawania kompletnych dań obiadowych, takich jak przykładowo mięsa/ryby z ziemniakami oraz surówkami, makarony bądź zapiekanki. Również wszelkiego rodzaju dania z kuchni azjatyckiej, hinduskiej czy pierogów. Pojemniki takie są zazwyczaj styropianowe, jednorazowe, w stylu box, czyli zamykanego pudełka. Ich zaletą jest to, że odpowiednio przechowują ciepło, niezwykle łatwo jest je układać jeden na drugim, a jest to wygodne w transporcie. Występują w kilku różnych odmianach, nieoddzielone lub oddzielone – dwudzielne lub trójdzielne i sprawdzają się do niemalże wszystkich dań.
Dedykowane są również jednorazowe pojemniki na zupy oraz generalnie potrawy płynne. Są one wyższe i zakrywa się je dodatkowym wciskanym wieczkiem, które zapobiega wylewaniu się cieczy z wewnątrz.
OPAKOWANIA NA PIZZĘ
Pizza to jak wiadomo niezwykle chętnie zamawiane danie na ciepło. Dowóz pizzy odbywa się w płaskich, dostosowanych do rozmiaru pizzy i niezwykle komfortowych w transporcie kartonach. Dostawca układając jeden karton na drugim ma możliwość zabrać mnóstwo sztuk pizzy za jednym razem. Dodatkowo na kartonach można wykonać nadruki reklamujące pizzerię.